Spöken och samer på bio

Är det något många älskar att läsa om eller titta på så är det historier som kretsar kring det övernaturliga. Nu kommer snart en seriebok om det övernaturliga bli film, om Ryan Gosling får bestämma.

mystik ritualI ett tidigare inlägg skrevs det om hur forskning kring det övernaturliga alltid har fått sin dos med fördomar och spekulationer. Det spökliga ska kanske helt lämnas åt kulturen och inte dissekeras sönder av vetenskapen. Det förstör ju nämligen det roliga med det hela.

Spökhistoria som blir film

En aktuell skådespelare som kommer göra film på en spökhistoria är ingen mindre än Ryan Gosling. I Sydsvenskan går det att läsa om hur den kanadensiska skådespelaren från The Notebook och La La Land nu kommer basera sin kommande film på en seriebok vid namn Undervattenssvetsaren, skriven av serietecknaren Jeff Lemire. Den handlar om en person som jobbar som svetsar och som i sitt jobb på en ödslig oljeplattform närmar sig både sitt förslutna och övernaturliga varelser. Vilka som eventuellt kommer vara med i filmen eller när denna skulle kunna börja spela in – är ännu inte känt.

För att klara av att se en spökfilm eller skräckfilm hemma i soffan krävs det oftast en vän eller en partner som sitter nära, plus eller eller två kuddar att krama och gömma ansiktet i när något hoppar fram. Se till att inga barn är närvarande och att du inte skrämmer slag på någon sovande familjemedlem ifall du råkar skrika till, förvarna alla att det sätts på en skräckfilm så blir det lättare.

Spökfilm i kollomiljö

En annan spökfilm är den som det skrivs om i en artikel i Svenska Dagbladet. Det är den svenska filmen Rum 213, regisserad av Emelie Lindblom, efter ungdomsromanen av Ingelin Angerborn. Filmen utspelas i svensk kollomiljö och handlar förutom om spöken, även om 12-åriga Elvira och om kärlek samt vänskap.

Ny svensk film

En annan film som är aktuell, som inte berör det övernaturliga, är filmen Sameblod. I en artikel i Sveriges Radio benämns den dock vara den bästa svenska filmen på många år, kanske den bästa sedan ”Låt den rätte komma in” gick, för närmare 9 år sedan.

Sameblod handlar om:

  • Att bryta upp och kapa band
  • Om svensk rasism
  • Om att växa upp
  • Om uppror och förtryck