Mediala förmågor – ämne för film

Att tala med andar, att ha mediala förmågor, att utsättas för spökerier och att förlora någon är alla solklara ämnen för filmer med mycket drama och spänning. I filmens värld så handlar det överlag om dåliga andar och om onda gastar som hemsöker hus och hem. Det har länge varit ämnen för skräckfilmer, på senare tid har det dock börjat komma att handla om goda andar som söker kontakt. Både i filmer och i olika medier.

kyrklig andlighetAndar och medium har blivit en marknad för filmer och tv-serier. Det har kommit i vågor gällande vilken typ av medium som syns i rutan men de flesta handlar om fiktiva andar som får spela huvudrollen i filmer. Om det är en ond gast eller snällt vägledande spöka är helt beroende på genren och ibland är det en kombination mellan dessa två, exempelvis i ”Gothika” från 2003 med Halle Berry i huvudrollen. Ett exempel på en sådan film som inte var lika vägledande var helt klart ”Poltergeist” från 1982. Här handlar det om en helt annan värld som tar huset i besittning och öppnar upp en portal till andevärlden.

Skillnader då och nu

Det är en viss skillnad mellan andevärlden då och andevärlden nu. Förr i tiden var det mycket förvridna andar och skrämmande demonliknande gastar som höll hemsökta hus i sitt fasta grepp. Ingen kom ut levande om man inte öppnade sin bibel och läste en direkt besvärjelse. Dagens gastar har mer mänskliga känslor och förflutna och det räcker helt enkelt med Medial vägledning för att få ro. Det är dock vägen till upptäckten av den fredliga anden som spänningen sitter i och avslutet belyser ofta andra delar som man inte visste skulle komma upp till ytan. Frågorna, hur och varför är i mer fokus och andens tidigare liv är ofta en pusselbit i den historian.