Högtalare som levererar

För femtio år sedan skulle begreppet att ha en egen hemma-bio vara fullständigt främmande. Idag är det var mans dröm.

Ljussystem till hemmet behöver idag inte kosta en förmögenhet. Högtalare från Fyndbörsen gör att man kan sätta ihop sitt egna system med bra ljud. Något som kommer att göra affären billigare, utan att tumma på ljud och kvalitet. Att allt fler börjar installera sina egna, avancerade ljudsystem i hemmet är dock inte bara en solskenshistoria. Inte om man ser till hur grannarna upplever det hela.

”Enligt elektronikbranschens egna beräkningar har vart fjärde svenskt hushåll tillgång till någon form av hemmabio. Det finns flera skånska exempel på hyresgäster som lämnat sin bostad sedan de fått en granne med hemmabio. I de fallen har utflyttarna medvetet valt att inte göra affär av saken.”

Problem om grannarna störs

Enligt experterna är det i första hand inte de olika högtalarna som stör grannarna mest. I stället är det den så kallade Subwoofern som orsakar problemen.  Subwoofern används för att förstärka basen i bland annat musik och filmer. På så sätt upplever man ljuden genom hela kroppen vilket förstärker händelserna, precis på samma sätt som man gör när man går på en riktig biograf. Det är dessa typer av skakningar i basen som också förs över till ens grannar, genom väggarna. Än så länge har det förekommit i de områden där undersökningar har gjorts, att grannar bland annat flyttat på grund av just dessa anledningar. Men det finns också regler att följa i många bostadsföreningar, just för att dessa nya ljudsystem inte ska orsaka några problem.