Filmtips

Vi skrev i ett tidigare inlägg om Stockholms filmfestival 2014 och i filmens underbara tecken vill vi fortsätta att tala. Här kommer ett inlägg fyllt av filmtips.

Filmtips från DN

 

I DN kunde vi nyligen läsa om 50 aktuella filmer som finns att titta på via film- och seriesajter. För stunder när du bara vill bli rent underhållen, när du vill se kvinnliga hjältinnor (vem vill inte det?) eller odla din frankofili med filmer från baguetternas land, finns det allt och mer därtill. Det är inte lätt att välja bland dels olika filmsajter men även i deras utbud. När det finns så många valmöjligheter blir man kräsen och vågar inte alltid prova något nytt, även om det är enda vägen till att faktiskt upptäcka nya roliga och sevärda filmupplevelser. För dig som vill ge dig ut i filmvärldens stora och underbara värld tipsar vi genom artikeln till ett antal intressanta filmer, väl värda tid och uppmärksamhet:

Filmer som får dina romantiska känslor att spira är bland annat ”Moonrise Kingdom” av Wes Anderson, en oerhört välgjord och vacker film om tonårskärlek, rebellism och ö-liv. För vem vill inte vara ung och kär, i en scout, på 1960-talet? Till tonerna av Francoise Hardy försvinner man in i denna bedårande lilla pärla.

För den som mer är ute efter klassiska kalla kårar är ”The Shining” en kultfilm som står sig607619-photo-film-strip i väder och vind. Ett igensnöat hotell uppe bland bergen, spöken och vålnader, hotfull stämning blandat med forna dagars glansdagar och ekot av tjugotalets fester. Stanley Kubrick visst vad han gjorde, och Stephen King likaså.

Franska filmen finns det faktiskt ganska gott om och en av de nya och mest omtalade är givetvis ”Blå är den varmaste färgen”. I denna väldigt passionerade film får vi följa Adele från tonårens första djupa förälskelse till en mognare approach till livet och till känslor. Filmen vann tidigare Guldpalm i Cannes och är både lång och fascinerande. Vacker är ett annat ord.

En lite äldre film än sistnämnda är Quentin Tarantinos ”Reservoir dogs”. Från 1992 och framåt har den väl ansetts vara en kultfilm även den. Hårdkokt och smart om gangsters samt blod och diamanter.