Filmfestival i Stockholm 2014

Äntligen har biljetterna till Stockholms filmfestival släppts och det är dags att skynda om du är en av de många som vill besöka festivalen. Det är också en speciell festival just detta år, eftersom filmfestivalen i Stockholm firar hela 25 år. Är du intresserad av att veta vad som händer under filmfestivalen? Då är det en smart sak att plocka hem ett schema i samband med att du köper dina biljetter, allt detta hittar du här. Det är nämligen fullspäckat med skoj och för att vara säker på att hinna med så mycket som möjligt är det viktigt att planera. Filmfestivalen är, som du säkerligen redan vet, från 5 november till och med 16 november. Om du inte har möjlighet (vilket du omöjligt har) att se samtliga filmer tycker vi att dessa tre är några som du verkligen bör prioritera:

Nightcrawler  (kan ses 8, 9, 11 november): Dan Gilroys  debutfilm där Jake Gyllenhaal spelar en frilansjournalist i jakt på de mest chokerande bilderna från bilolyckor.

Melbourne (Kan ses 7, 8, 11 november): Nima Javids debutfilm då ett ungt par ska resa iväg till andra sidan jorden men dessvärre råkar ut för ett missöde som ställer tillvaron på ända.

Name Me (Kan ses 8, 10, 13 november): Ett skämt går väldigt fel i Nigina Sayfullaevas ungdomsdrama, då två sjuttonåriga Moskvatjejer ska hälsa på ena tjejens pappa. Konsekvenserna på skämtet de gör kommer att förändra deras liv för alltid.

Det är härligt med film. Och det är när man närmar sig festivaler som denna som man börjar fundera över vad det är som faktiskt gör filmer så bra? Mycket ansvar ligger självklart på regissör, skådespelare och producent, men även mindre filmer som görs av olika produktionsbolag (reklamfilmer, informationsfilmer med mera) kan ju bli bra eller dåliga beroende på andra saker än om innehållet är intressant. Låter det förvirrande? Jo men saker som musiken, ljussättning och klippning gör otroligt mycket för att filmen ska bli bra eller inte. Och det kommer mest troligt att vara mängder av bra produktionsbolag i Stockholm som håller koll på vad som händer under filmfestivalen för att veta vad de själva ska ta tills sig för kommande produktioner. Och det även om bolaget inte arbetar med stora filmer som kommer att visas på biografer.

Filmen och musiken

Det är ju väldigt intressant det här med just film och musik, något du kan läsa mer ingående om här. Kanske är det den viktigaste ingrediensen för att få till en bra film? Tänk bara på hur mycket det påverkar om du ser en skräckfilm och stänger av musiken. Du klarar helt klart av att se de läskiga scenerna när du tagit bort musiken. Det faktum att det också finns mängder av filmmusik som folk föredrar snarare än musik som inte är kopplade till musik säger ju också en hel del. Och den film som kommer att få mest uppmärksamhet under filmfestivalen kommer mest troligt att ha bra musik också. Du som är intresserad av att lära dig mer om film och musik bör kolla upp den kommande mässan om musik för film. Mer om detta kan du läsa i nsk.se.